Brokolica so syrovou omáčkou

 

Priprava 10 min Varenie - pecenie 15 min  
Potrebujeme:

1 stredne veľká brokolica (alebo 250 g mrazenej brokolice), 1 tavený syr ( bambíno..), trocha syru Niva, 2 - 2,5 dl mlieka, maslo na zjemnenie, soľ, mleté čierne korenie, majorán, 2-3 prelisované strúčiky cesnaku
 
Ako na to:

Do hlbšej panvice vylejeme mlieko, ochutíme soľou, korením, majoránom, prelisovaným cesnakom a privedieme do varu. Ďalej pridáme tavený syr a trošku rozdrobenej Nivy. Rozmiešame, aby nezostali hrudky a ďalej miešame, kým omáčka nezhustne. Odstavíme z plameňa a zakryjeme. Medzitým do vriacej osolenej vody pridáme na ružičky rozdelenú brokolicu a varíme domäkka ( asi 3 minúty ). Precedíme, dáme do hrnca, pridáme trochu masla, zamiešame a zakryjeme, kým sa maslo nerozpustí. Brokolicu poukladáme na tanier a polejeme syrovou omáčkou. Môže sa podávať samostatne alebo ako príloha k mäsu alebo rybe.
 
Chod: Príloha
Spôsob prípravy: Varené
Záver:

 

Čučoriedková omáčka
Potrebujeme:

½ kg čučoriedok, 5 dkg cukru, 1 PL masla, 1 ČL škrobovej múčky, ¼ l vody (mlieka)

Ako na to:

Čučoriedky zalejte polovicou mlieka (vody), pridajte cukor a maslo a všetko povarte. V tekutine, ktorá vám zostala, rozmiešajte škrobovú múčku a vlejte ju do povarených čučoriedok, čím sa omáčka zahustí. Ešte minútu varte, prípadne rieďte mliekom.

TIP: Omáčka bude sýtejšia, ak pridáte kondenzované mlieko alebo smotanu a mlieko v pomere 1:1

Použitie: Čučoriedkovou omáčkou môžete poliať neplnené kysnuté knedličky, tvarohové varené taštičky alebo dukátové buchtičky. Hustejšiu omáčku môžete pridať k dolkám, omeletám a palacinkám.

Jednoduchá omáčka: K čučoriedkam stačí pridať smotanu a len ich v nej roztlačiť. Rôzne varianty omáčky vzniknú, ak použijeme sladkú alebo prírodnú smotanu alebo ak pridáme práškový cukor alebo nie. Takúto omáčku môžete pridať do jogurtu, zaliať ňou žemľový nákyp alebo sladké kaše – ovsenú alebo krupicovú.