Ananásové prsíčka:

Potrebujeme:


4 kuracie prsia, 150 g oravskej slaninky, maslo, sterilizovaný ananás (kolieska), plátkový syr, sušená bazalka, soľ, biele mleté korenie

Ako na to:


Na dno zapekacej misy poukladáme na plátky nakrájané maslo. Na maslo dáme plátky oravskej slaninky a na to kuracie prsia jemno osolené a okorenené. Na kuracie prsia položíme druhú vrstvu slaninky. Dáme do rúry a pečieme asi tak 20 minút pri teplote 200°C. Vyberieme z rúry a navrch poukladáme ananás, plátkový syr a posypeme sušenou bazalkou a pečieme ešte asi 10 minút. Veľmi chutné je to so zemiakovou kašou. 

Tento recept poslala Nikola Sajková z Oščadnice.

 

 

Cesnakové kuracie stehná

Priprava 20 min Varenie - pecenie 60 min  
Potrebujeme:

kuracie stehná
soľ
citrónová šťava z 1/2 citróna
mletá červená paprika
olej
vegeta
6 strúčikov cesnaku
 
Ako na to:

Kuracie stehná umyjeme a osušíme. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, osolíme zo všetkých strán a natrieme marinádou. Odložíme na chladné miesto odležať na 6 - 7 hodín.
Potom kuracie stehná preložíme do zapekacej misy, podlejeme malým množstvom vody, prikryjeme alobalom a dáme piecť. Cca po 30 minútach pečenia dáme dole alobal a mäso necháme zapiecť ešte 30 minút.
Marináda :
Olej, vegetu, mletú papriku a prelisovaný cesnak zmiešame a natrieme na kuracie stehná.
 
Druh mäsa: Kuracie

 

 

 

 

 

Kačica pečená s jablkami

     
Potrebujeme:

1 kačica, soľ, 500 g jabĺk
 
Ako na to:

Kačicu umyjeme, očistíme, osolíme zvnútra i zvonku. Malé zdravé jablká umyjeme, naplníme nimi kačicu a uzavrieme ju drievkom alebo zašijeme. Kačicu položíme na pekáč, podlejeme ju vodou a pečieme do zlatista, obrátime na druhú stranu a opäť pečieme do zlatista. Mastné časti prepichneme vidličkou, aby sa masť lepšie vypiekla. Počas pečenia kačicu podlievame vypečeným tukom, pričom vypečený tuk zbierame, aby sa zbytočne neprepaľoval. Upečenú kačicu rozdelíme na porcie a obložíme jablkami.
Podávame s opečenými zemiakmi.
 
Druh mäsa: Kačacie
Chod: Obed / Večera
Spôsob prípravy: Pečené

 

Záver:

Maslový rezeň so syrom
Potrebujeme:

600 g mletého bravčového mäsa, soľ, korenie, 100 g syra, 50 g oleja, 50 g masla

Ako na to:

Pomleté mäso osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Tvorte ploché bochníčky, po dĺžke ich prekrojte, vložte silnejší plátok syra, dobre spojte a vyprážajte na horúcom oleji s maslom pomaly z oboch strán. Ako príloha sú vhodné rôzne pripravené zemiaky a zeleninový šalát.